A incerteza agudiza a caída do prezo do peixe fresco nas lonxas

A pescada da volanta de Gran Sol derrubouse en Burela e Celeiro a un euro o quilo

S. SERANTES
VIVEIRO

Barcos galegos de gran altura, de altura, de litoral e de baixura continúan faenando, empeñados en cumprir o seu compromiso de fornecer peixe fresco, san e sanitariamente seguro. Igual que eles, o persoal das lonxas, os distribuidores, os transportistas e os pescaderos. Asisten con preocupación a un derrubamento de prezos que perdura desde hai unha semana. Este martes agudizouse, esporeado pola incerteza. Uns faenan sen saber canto lles van pagar e outros compran en lonxa sen ter a certeza de que o van vender. Ningún sabe canto poderá resistir, pero todos teñen claro que durante a crise sanitaria, económica e social polo coronavirus, os produtos do mar frescos son máis necesarios que nunca.

Bo exemplo do cataclismo foi o deste martes nas lonxas de Celeiro e Burela, na Mariña lucense. A pescada fresca de Gran Sol capturada con volanta de fondo pagouse a medias dun euro o quilo, a terceira parte do habitual, explican Eduardo Míguez, director xeneral adxunto de Porto de Celeiro e Miguel Neira, xerente de Armadores de Burela. No Muro coruñés non chegou ao euro, o mesmo que o peixe sapo.

Igual que desde o inicio do confinamento polo COVID-19, vendéronse os ao redor de 52.000 quilos poxados nesas dúas rulas. Capturas de dúas volanteros, uns 35.000 quilos, na celeirense, a medias de 1,07 e 1,22 euros. Uns 17.000 quilos na burelense, a 1,05 a de volante e a 4,10 a do petisco, a alta gama dos merlúcidos.

Polo menos nas lonxas da Mariña, o coronavirus tamén lle pasa factura á xarda. Aos arrastreiros de litoral, cerqueiros e lanchas artesanais páganlla en Celeiro a medias de 50 céntimos o quilo ou lixeiramente superiores. Sen demanda do mercado italiano, conxélase para carnada do petisco de Gran Sol ou se elabora para exportar a países do Leste europeo ou do continente africano.

Desde o inicio das restricións pola pandemia, todos os elos da pesca tratan de sobreporse ao nerviosismo inevitable polo vaivén dos mercados. Resistir é a consigna, pero depende , sobre todo, da demanda e das cotizacións. Sen uns ingresos mínimos para non incorrer en perdas, non lles quedará máis remedio que amarrar.

Desde os primeiros días da corentena colectiva polo coronavirus, voces da pesca de todo o litoral español alzáronse protestando porque o derrubamento de prezos que soportan os extractores non o traslada a cadea comercial ao consumidor final, o que pode retraerlo cando a súa capacidade económica é menor.

Polo menos este martes, pescaderías tradicionais como Grallal de Viveiro si aplicaron a caída de cotizacións en lonxa ás súas tarifas de venda ao público. Con máis clientela que nos últimos días, ofrecía pescada fresca entre 3,90 e 6,50 euros o quilo, xarda «grande de anzol» a 3,50 ou ollomol entre 7,50 e 12,90. Nalgúns supermercados a pescada seguía entre 8 e 12 euros o quilo.

Link: http://www.lavozdegalicia.es

Esta entrada foi publicada en Cedeira, Comarcas, Fotos de Cedeira, Fotos Galicia, Galicia, Mar de Cedeira. Ligazón permanente.

Deixar unha resposta

introduce os teu datos ou preme nunha das iconas:

Logotipo de WordPress.com

Estás a comentar desde a túa conta de WordPress.com. Sair /  Cambiar )

Twitter picture

Estás a comentar desde a túa conta de Twitter. Sair /  Cambiar )

Facebook photo

Estás a comentar desde a túa conta de Facebook. Sair /  Cambiar )

Conectando a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.