A Taberna do Puntal cumpre vinte anos, na fronteira de Valdoviño e Cedeira

Antía Beceiro e a súa nai, Chelo Fraguela, iniciaron o negocio
Foto: José Pardo

ANA F. CUBA

No 1997, Chelo Fraguela e o seu marido, José Beceiro, Pepe, profesor de matemáticas (agora xubilado), Cedeireses, compraron en Valdoviño, no Balneario, unha tenda-bar con décadas de historia. fronteira con Cedeira. O seu fillo Lucas estudaba Hostalería en Pontedeume e querían que alí instalase o seu propio negocio. "O anterior propietario vendeuno coa condición de que o deixasen traballar ata a xubilación, tres anos máis", di Antía, outra das fillas da parella, agora á fronte do local. Pero xusto nese momento de espera, Lucas foi diagnosticado cunha enfermidade rara.

“O meu irmán morreu e no 2001 tivemos que decidir se vendelo, alugalo ou seguir adiante. E lanzamos, miña nai, de 50 anos, e eu, aventurámonos na cociña, sen ningunha experiencia previa, e compaxinei os meus estudos [rematei o ciclo de Administración e finanzas e despois estudei o Superior de Restauración, en Pontedeume] co negocio os fins de semana ", di Antía, que nin sequera tiña 19 anos cando abriron A Taberna do Puntal.

Chelo nunca traballara fóra da casa, pero cociñaba moi ben, e non tardaron os clientes en acostumarse ás tortillas, o prato estrela ata que se retirou. Antía exerceu de camareira e encargada. "Agora son o comodín, xestiono todo e entendo o necesario", di. Sempre tiveron persoal. "Ao principio contratamos a unha parella do meu irmán, que nos axudou no que non sabiamos, e logo tomei as rendas". O seu compañeiro, Andrés Bustabad, enxeñeiro, tamén forma parte do equipo, do mesmo xeito que o pequeno Xesús, o seu fillo de dous anos. O seu pai, que ensinou matemáticas durante 35 anos, recoñece a súa alma como taberneiro, un traballo que podería ter posto antes que o de mestre, "se soubera a tempo". "Descubrín unha vocación que, se non me vise nesa posición, nunca a tería e encantoume", confesa Antía. A súa irmá, Inés, tamén é membro do establecemento, aínda que a súa vida laboral transcorre no estranxeiro.

Entrega a domicilio

«Xa teñen vinte anos, porque a hostalería é dura - recoñece esta empresa hoteleira - pero sigo intentando reinventarme. A miña nai fíxoo polo seu fillo e por min, e cociñou moi, moi ben. A maioría da clientela é fiel e os habituais serán convocados para celebrar o vixésimo aniversario, o próximo fin de semana. A pandemia alterou o funcionamento de A Taberna do Puntal, que non deixou de preparar pratos nos últimos meses, cun novo servizo de comida para levar, a domicilio, que atraeu a moitos seguidores. Polo momento só están abertos de venres a domingo, á espera de poder expandirse, xa con vistas ao verán.

É difícil para Antía falar de si mesma, pero non agocha o "orgullo" de levar a cabo este proxecto, xunto coa súa familia: "Detrás do bar eu medro, nunca caio. Moita xente que me coñece dentro e fóra do negocio dinme que son unha persoa diferente, máis tímida cando non traballo. Para algúns é Antía, do Puntal, e para outros, Antía, de Espenique, en alusión ao alcume do seu pai, que herdou do seu avó. «Spenicar é eliminar as espiñas, un verbo moi apto para o mar. Meu avó dicía "que me carrexa o inferno!". Tamén aparece no logotipo do local ", explica.

A Empanada de cocido da avoa 

No menú "pratos que gustan a todos" conviven con outras propostas máis innovadoras que están xurdindo, por iniciativa propia e a petición dos clientes. Que lle gusta a todos? Mariscos, polbo, luras, todos os produtos da ría e carnes ibéricas ... E a empanada caseira [a máis exitosa é a cocida, un plaxio da receita da súa avoa paterna] », enumera o responsable do establecemento . É unha construción moi coidada, "na que se fixeron moitas reformas e investíronse moitos cartos", que conta cunha ampla terraza, especialmente útil en tempos de coronavirus. Antía, de 39 anos, resístese a crer que xa pasaron vinte. Lucas aparece na memoria de todos: "Lembrámolo con moita alegría", remarca.

Link: www.lavozdegalicia.es


Esta entrada foi publicada en Cedeira, Comarcas, Fotos de Cedeira, Fotos Galicia, Galicia, Politica, Politica Local, Traballo, Turismo, Turismo local. Ligazón permanente.

Deixar unha resposta

introduce os teu datos ou preme nunha das iconas:

Logotipo de WordPress.com

Estás a comentar desde a túa conta de WordPress.com. Sair /  Cambiar )

Google photo

Estás a comentar desde a túa conta de Google. Sair /  Cambiar )

Twitter picture

Estás a comentar desde a túa conta de Twitter. Sair /  Cambiar )

Facebook photo

Estás a comentar desde a túa conta de Facebook. Sair /  Cambiar )

Conectando a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.