Costas construirá un espigón para canalizar a desembocadura do río e protexer a praia de Cedeira

Situación da Praia da Madalena no últmo temporal

ANA F. CUBA

CEDEIRA / LA VOZ

O proxecto de Transición Ecolóxica pretende frear a erosión e «reducir a vulnerabilidade fronte ao cambio climático»

Trais dúas décadas dando paus de cego, Costas actuará na praia da Magdalena, en Cedeira, co obxectivo de «dotar a liña de costa dunha configuración que asegure a súa estabilidade fronte aos fenómenos erosivos, reducindo a vulnerabilidade fronte aos efectos do cambio climático».

O proxecto encargado polo Ministerio para a Transición Ecolóxica e o Reto Demográfico, orzado en 2.362.615 euros, superou o período de exposición pública, igual que o estudo de impacto ambiental realizado previamente, sen que se recibiron alegacións.

Para «controlar a regresión da liña de costa e protexer a área urbana lindeira á praia […], protexendo as edificacións máis próximas», optouse pola construción dun espigón curto para canalizar a desembocadura do río Condomiñas, pola marxe esquerda, e por canalizar o regacho dá Veiga, situado na parte central da praia da Magdalena. Esta foi a alternativa elixida, tras descartar a remodelación do porto pesqueiro ou a rexeneración mediante achegas periódicas de area, «a primeira polo notable impacto socioeconómico na zona, e a segunda, porque requiriría localizar bancos de area suficientes e aptos», segundo explícase no propio proxecto.

Os estudos efectuados apuntan polo menos tres causas da progresiva erosión de pártea norte da praia: «O incremento dos fenómenos de resonancia debidos ás obras realizadas no porto, a subida do nivel do mar e a falta de reserva de áridos». Todo iso, engaden, agravado polo efecto dos temporais, «provocando unha acusada regresión da liña de costa, en especial na zona central do tramo que vai do río Condomiñas ata o regacho dá Veiga».

Os primeiros problemas e as solucións paliativas remóntanse polo menos ao ano 2001, cando se realizou unha achega de 150.000 metros cúbicos de area para rexenerar a praia. En 2009 depositáronse outros 80.000; en 2014 extraeuse area da zona intermareal para levar á praia seca e colocouse unha empalizada de madeira, que acabou danada polo temporal de febreiro de 2020 e que se repuxo ese mesmo ano.

Unha vista aérea do areal de 1956 demostra «o crecemento do complexo dunar cara á praia, o que provocou que exista unha menor superficie de praia e, por tanto, menor superficie de protección dispoñible». Tamén constatan «as cotas e pendentes excesivas» da duna actual e a invasión de vexetación alóctona ou allea aos sistemas dunares, «que impide o normal funcionamento do conxunto».

As obras, paso a paso

A solución prevista comezará coa recollida dos recursos marisqueiros existentes nos bancos afectados polas obras, onde, unha vez finalizados os traballos, se resembrarán sementes das mesmas especies. Despois eliminarase a vexetación invasora, desmontarase a empalizada (as partes aproveitables recolocaranse) e construirase un espigón curto de encanamento na marxe esquerda do río Condomiñas, «para dar apoio lateral ao perfil de rexeneración». Medirá 77,70 metros, cunha cota de entre 4,45 e 5,5 metros, polo que «desde o lado da praia só será vista unha franxa de medio metro, reducíndose o impacto visual», segundo figura no proxecto. Utilizarán para iso pedra natural, igual que no dique de reforzo do morro do espigón.

A actuación sobre a morfoloxía da praia completarase cunha achega de 55.007 metros cúbicos de area (46.723 procedentes do porto exterior de Langosteira, na Coruña, e o resto, da reconstrución topográfica da duna). E co encanamento da desembocadura do regacho dá Veiga, ao longo de 102 metros. Alí crearanse dous novos accesos peonís á praia, mediante pasarelas de madeira de piñeiro do país de dous metros de ancho, a través da duna. Estas entradas contarán con auga potable, unha ducha e un lavapiés, un banco e unha papeleira de granito. En canto reconstrúase a topografía dunar plantarase vexetación propia deste tipo de sistema, que servirá para a súa fixación.

El Concello de Cedeira ya ha remitido a la Demarcación de Costas de Galicia el acuerdo plenario, respaldado por todos los grupos, por el que se compromete a asumir el mantenimiento de las obras previstas en la playa. El alcalde, Pablo Moreda, recuerda que Transición Ecológica tiene previsto llevar a cabo, este año, el proyecto de recuperación de la antigua cetárea de O Sarridal, un proyecto surgido durante el mandato del también socialista José Luis Vergara y paralizado desde 2010. La inversión necesaria en los viveros construidos en los años 50 es de 312.000 euros.

Link: http://www.lavozdegalicia.es

Esta entrada foi publicada en Cedeira, Comarcas, Fotos de Cedeira, Fotos Galicia, Galicia, Mar de Cedeira, Politica, Politica Local. Ligazón permanente.

Deixar unha resposta

introduce os teu datos ou preme nunha das iconas:

Logotipo de WordPress.com

Estás a comentar desde a túa conta de WordPress.com. Sair /  Cambiar )

Google photo

Estás a comentar desde a túa conta de Google. Sair /  Cambiar )

Twitter picture

Estás a comentar desde a túa conta de Twitter. Sair /  Cambiar )

Facebook photo

Estás a comentar desde a túa conta de Facebook. Sair /  Cambiar )

Conectando a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.