Cen anos da Peixaría de Ucha en Ferrol: «É un luxo traballar aquí»

BEATRIZ ANTÓN

FERROL / LA VOZ

Boa parte dos placeiros da Peixaría pousaron para A Voz ante a súa fachada cando se cumpren cen anos da súa construción JOSE PARDO

Os placeiros celebran o século de vida da apreciada nave modernista, pero piden máis mantemento e promoción «para que isto non morra»

Rodolfo Ucha Piñeiro deseñou a Peixaría do Mercado Central de Ferrol no ano 1910, ao ditado da linguaxe modernista, pero —por dificultades económicas, problemas burocráticos e algúns dimes e diretes no Concello— a nave non se puido construír ata 1923, cando a súa obra xa estaba instalada no neoeclecticismo. Ao abrigo da súa cuberta de zinc e os seus refinados enreixados de ferro, os placeiros viviron décadas de bulicio e abundancia, pero tamén se enfrontaron a tempos duros. Vítima da deterioración nos oitenta, a punto estivo de sucumbir á derriba e a picaraña nos noventa, pero afortunadamente salvouse e no 2003 renaceu tras unha rehabilitación integral. E neste 2023, cando se cumpren cen anos da súa construción, a preciosa xoia modernista de Ucha non só séguese alzando impoñente no barrio da Magdalena, senón que tamén conserva a súa función

Detalle da fachada da peixaría, na que se pode ver o ano da súa construción: 1923 JOSE PARDO

Para celebralo, desde a praza de Armas a concelleira de Patrimonio, Eva Martínez, avanza que o Concello sacará á luz uns seiscentos exemplares da obra Entender ou Modernismo a través dá obra de Rodolfo Ucha, da historiadora da arte Pilar Freire, aínda inédita e que serviu como base para organizar roteiros e actividades didácticas ao longo dos dous últimos anos. E ao pé da histórica nave, os placeiros que a día de hoxe danlle vida tamén celebran o centenario á súa maneira, aínda que case todos cun sentimento agridoce, a medio camiño entre o orgullo de traballar nun edificio de tanto valor arquitectónico e a «pena» por ver a súa actividade «en declive» debido á «falta de mantemento e promoción».

«É un luxo poder traballar nun edificio tan bonito como leste. Temos unha nave preciosa, aberta, ben ventilada, na que non tes o abafo dun centro comercial… Pero fai falta máis mantemento e limpeza», di sen deixar de desescamar o peixe Esmeralda Prieto. Tato, un dos seus máis fieis clientes, tamén confesa a súa paixón pola Peixaría —«veño a miúdo porque o peixe é espectacular e o edificio é precioso»—, pero, como a pescantina, considera que require máis coidados.

Algúns placeiros piden máis facilidades para que os mozos poidan acceder aos postos baleiros da peixaría, mentres que outros propoñen destinalos a hostalería, como na praza de abastos de Santiago JOSE PARDO

O mesmo opina José Horjales, de Peixes Lano, que lembra que a unha das portas laterais fáltalle «unha folla» e outra das principais «non abre nin pecha ben», mentres que, tras o mostrador de Tinita Cedeira, Javier Pérez tamén reivindica máis atención para unha nave que «fala moito» da cidade e do seu pasado. «Se queres coñecer a cultura dun pobo tes que visitar dous lugares: o seu cemiterio e o seu mercado», subliña.

O discurso repítese nos postos de Peixes Nico, Mari Carmen Prieto, Peixes Niki, Eva Pérez… Todos encomian a beleza do edificio, pero ao mesmo tempo reivindican «máis atención». «Se queremos que dure outros cen anos e que manteña o seu uso, hai que coidalo, mantelo e promocionalo», reclaman Elena, Silvia e Natalia, empregadas de Peixes Niki. E todos esixen facilidades para aparcar e celeridade nas obras da rúa da Igrexa. «Se non, isto mórrese».

Link: https://www.lavozdegalicia.es/noticia/ferrol/ferrol/2023/01/26/cien-anos-pescaderia-ucha-ferrol-lujo-trabajar-/0003_202301F26C3992.htm

Advertisement
Esta entrada foi publicada en Cedeira, Comarcas, Comercio Local, Fotos Galicia, Galicia, Politica, Politica Local, Traballo. Ligazón permanente.

Deixar unha resposta

introduce os teu datos ou preme nunha das iconas:

Logotipo de WordPress.com

Estás a comentar desde a túa conta de WordPress.com. Sair /  Cambiar )

Twitter picture

Estás a comentar desde a túa conta de Twitter. Sair /  Cambiar )

Facebook photo

Estás a comentar desde a túa conta de Facebook. Sair /  Cambiar )

Conectando a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.