Leira Antiga, do «cordon blue» á pescada de Cedeira en tempura ou o chuletón de boi «Wagyu»

ANA F. CUBA

CEDEIRA / LA VOZ

Dolores prepara unha mesa do comedo lor acristalado, con vistas a Cedeira e a la ría JOSE PARDO

Dolores e Fernando levan 18 anos consentindo á súa clientela na hospedaxe e o mesón, unha aposta polo produto local de tempada e o servizo

Ninguén, salvo as encargadas dos fogóns, coñecen a receita do cordon blue de Leira Antiga, un dos pratos favoritos de moitos dos seus clientes, sobre todo a xente máis nova. Dores López García (A Barqueira-Cerdido, 1966) e Fernando Cheda Villadóniga (Cedeira, 1963) abriron o negocio o 1 de xullo de 2005. Ela rexentaba unha tenda de roupa infantil e el era comercial dunha empresa de materiais de construción, e decidiron emprender nun sector que descoñecían e ao que entregaron os últimos 18 anos. A decoradora de orixe ferrolá Belén Sueiro axudoulles a crear o ambiente rústico que buscaban para o seu negocio, unha hospedaxe de oito habitacións (cun jacuzzi común e un servizo de bicicletas eléctricas) e un restaurante cunha zona acristalada e unhas magníficas vistas á ría de Cedeira.

Leira Antiga atópase en Piñeiro, a 1,2 quilómetros do centro da vila. Abre todo o ano (salvo as noites do 24 e do 31 de decembro e as mañás de Nadal e Aninovo), con servizo de almorzo, comida e cea (e opción de pensión completa para as súas huéspedes). Os propietarios do establecemento recoñecen que os inicios «foron duros» e agradecen a fidelidade da clientela, á que consenten coa súa dobre aposta pola calidade —produto fresco, local e de tempada— e a atención.

Cun persoal de dez persoas, que reforzan no verán, ofrecen menú do día (de luns a venres, ao mediodía), variado, e unha carta que combina carne, peixe e marisco. Entre as súas apostas figuran o chuletón e o entrecosto de vaca loura galega madurada, e o chuletón de boi da raza xaponesa Wagyu, que descubriron en Plasencia, cando volvían de viaxe. Entre os seus peixes destacan a pescada de Cedeira en tempura, o polbo (á feira ou á prancha) e as luras da ría, o marraxo fresco, o rape ou o salpicón de boi de mar. Das sobremesas, todos caseiros, triunfa a torrija de crema de bagazo.

Hai outros pratos, como o cordon bleu ou o cachopo (de boi ou de tenreira, ambos con chacina), con moitos adeptos en Leira Antiga, e outros máis recentes como o xabaril. «Case todo o que ofrecemos é de elaboración propia», sinalan. O custo medio por persoa, sen viño, oscila entre 15 e 25 euros. Dores, «a alma do negocio», segundo o seu marido, supervisa a cociña, da man da romanesa Cristina Georgescu. «Temos un persoal de dez», eloxia Fernando, o ideólogo de case todo, como apunta a súa muller.

A estes hosteleiros, de trato familiar e próximo, gústalles innovar sen renunciar aos seus pratos clásicos, moi demandados polos comensais. Nos períodos vacacións, o local énchese de turistas; e o resto do ano acoden traballadores (moitos a diario, de luns a venres) e xente de toda a comarca, de Ferrol a Ortigueira, as fins de semana e festivos, con dúas quendas de comidas e, a poder ser, con reserva previa.

Dolores, que forma un tándem case infalible con Fernando, resume así estes 18 anos: «Foi unha aventura e saíu ben», con obstáculos e cunha dedicación total. Ás veces sorpréndelles que aínda haxa xente que lles acaba de descubrir. «Ao non estar no pobo, tardas máis en que te coñezan», apuntan. Iso si, quen proba adoita repetir e recomendar a experiencia.

Link: https://wordpress.com/post/novascedeira.wordpress.com/34806

Advertisement
Esta entrada foi publicada en Cedeira, Comarcas, Cultura, Fotos de Cedeira, Fotos Galicia, Galicia, Politica, Politica Local. Ligazón permanente.

Deixar unha resposta

introduce os teu datos ou preme nunha das iconas:

Logotipo de WordPress.com

Estás a comentar desde a túa conta de WordPress.com. Sair /  Cambiar )

Twitter picture

Estás a comentar desde a túa conta de Twitter. Sair /  Cambiar )

Facebook photo

Estás a comentar desde a túa conta de Facebook. Sair /  Cambiar )

Conectando a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.